Światowy rynek mięsa
Wzrosty produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będą mniejsze i wyniosą odpowiednio 0,3% oraz 0,6%. Produkcja mięsa wieprzowego obniży się o 0,6%. Największe zwyżki produkcji odnotują USA, kraje UE, Brazylia, Indie, Meksyk, Kanada oraz Rosja, a spadki Chiny i Australia.
W 2016 r. do światowego handlu trafi w sumie 31,1 mln ton mięsa - 9,7% produkcji, tj. o 4,4% więcej niż w 2015 r. Zwiększy się handel mięsem wieprzowym o 10,8%, drobiem o 4,4% oraz wołowiną o 0,3%, spadnie zaś mięsem owczym o 2,8%. Najwięcej do globalnego handlu trafi mięsa drobiowego - 12,7 mln ton, a ponadto wołowiny - 9,1 mln ton, wieprzowiny - 8 mln ton oraz mięsa owczego i koziego o 0,9 mln ton.
Zdaniem FAMMU/FAPA, w 2016 roku spożycie mięsa ogółem przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 42,8 kg/osobę, co daje spadek o 1%. Konsumpcja ogółem mięsa w krajach rozwijających się zmaleje o 0,4% do 206,2 mln ton, a w krajach rozwiniętych wzrośnie o 1% do 113 mln ton.