Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w kwietniowej prognozie przewiduje, że w 2023 r. światowa produkcja wieprzowiny może wynieść 114,3 mln ton względem 114,6 mln ton w 2022 r.
Niższy poziom produkcji m.in. w UE, Wielkiej Brytanii i Kanadzie zostanie zrekompensowany jej zwyżką w USA, Wietnamie, Brazylii i Chinach.
W 2023 r. globalna produkcja wołowiny przewidywana jest na poziomie 59,1 mln ton, a więc mniejszym o 0,3% niż w 2022 r. Obniżka produkcji wołowiny w USA zostanie zrównoważona jej zwyżką w Australii, Brazylii, Chinach i Indiach, do czego przyczynią się m.in. wzrost cen wołowiny na globalnym rynku oraz większa dostępność pasz i lepsza jakość pastwisk w Australii, a także wyższy popyt na usługi gastronomiczne w Chinach po zniesieniu ograniczeń covidowych.
Globalna produkcja kurcząt brojlerów w 2023 r. może wynieść 103,4 mln ton, a więc to więcej o 1% niż w 2022 r. Zwiększenie się produkcji nastąpi m.in. w Brazylii i USA oraz w Tajlandii, Meksyku i Turcji. Ożywienie produkcji w wielu krajach będzie prawdopodobnie wynikało z utrzymującego się stałego zapotrzebowania zagranicznego.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
RGBStock