Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 31.08 – 6.09.2015 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 6,42 zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Półtusze te kosztowały jednak o 12% mniej niż w analogicznym okresie 2014 r.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano przeciętnie po 12,45 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Ćwierci były droższe o 2% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.
Średnia cena zbytu tuszek kurcząt w analizowanym tygodniu ukształtowała się na poziomie 5,48 zł/kg i była o 9% mniejsza niż w poprzednim tygodniu. Tuszki te były tańsze o 3% niż miesiąc wcześniej i o 2,5% niż przed rokiem.
Tuszki indyków zakłady drobiarskie zbywały przeciętnie po 8,85 zł/kg, a zatem to mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Tuszki indycze były jednak o 1% droższe niż w analogicznym okresie 2014 roku.
Spożycie mięsa w Polsce
Od 2003 r. krajowa konsumpcja mięsa drobiowego na 1 mieszkańca (zgodnie z danymi GUS) zwiększyła się o 43% i w 2014 r. wyniosła 28,2 kg. Spożycie wieprzowiny, po głębokim spadku w 2013 r. do 35,5 kg, w 2014 r. wzrosło do 39,1 kg.
Po raz pierwszy od wielu lat zwyżkę odnotowano w konsumpcji wołowiny. Nadal jednak jest ono małe. W 2014 r. wyniosło 1,6 kg na mieszkańca w stosunku do 1,5 kg w 2013 r. i 5,8 kg w 2003 r. W 2014 r. krajowe spożycie wszystkich gatunków mięsa wyniosło 69,5 kg na 1 mieszkańca w odniesieniu do 63,8 kg w 2013 r. i 67,7 kg w 2003 r.