Rynek mięsa w Polsce (30.11-6.12.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 30 listopada do 6 grudnia 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (30.11-6.12.2015)

Ceny żywca wieprzowego
 

W dniach 30.11 – 6.12.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły 3,74 zł/kg, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był jednak tańszy o 10% niż przed miesiącem i o 11% niż rok wcześniej.
 
Na rynku wspólnotowym nastąpił dalsza obniżka cen trzody chlewnej. Według Komisji Europejskiej, średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 126,35 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 8% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 116,90 EUR za 100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych zaobserwowano w Holandii i w Belgii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w kraju po 6,14 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ten gatunek żywca był droższy o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.
 
Cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w UE wyniosła 382,29 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 2% większa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 319,13 EUR/100 kg była wyższa niż: na Łotwie, Rumunii, Litwie, Estonii, Słowacji, Malcie i w Holandii.

Ceny żywca drobiowego

W pierwszym tygodniu grudnia 2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,21 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 6,5% niż przed miesiącem i o 8% niż przed rokiem.
 
Za indyki w skupie płacono 5,87 zł/kg, tj. o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Indyki kosztowały mniej o 1% niż w porównywalnym czasie 2014 r.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: