Rynek mięsa w Polsce (30.06.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (30.06.2024)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu czerwca br. ceny zakupu żywca wieprzowego nie uległy zmianie. W dniach 24–30.06.2024 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną, podobnie jak przed tygodniem, dostawcom płacono 7,54 zł/kg. Cena tego żywca była niższa o 1% niż miesiąc wcześniej oraz o 19% niż w porównywalnym okresie 2023 r.

W krajach członkowskich UE w ostatnim tygodniu czerwca br. przeważały umiarkowane wzrosty cen zakupu trzody chlewnej. Za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 221,36 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 220,64 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była zbliżona do uzyskanej przed miesiącem, ale niższa o 11% niż przed rokiem. W Polsce, w przeliczeniu na euro, za żywiec ten płacono 227,87 EUR/100 kg, tj. więcej o 3% niż w UE i o 2% niż w Hiszpanii, ale o 1% mniej niż w Niemczech.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Cena sprzedaży półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 10,83 zł/kg, czyli niższym o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 17,5% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Krajowa cena zakupu bydła rzeźnego w ostatnim tygodniu czerwca br. uległa obniżeniu o 1% do 9,96 zł/kg. Żywiec wołowy był tańszy o 0,05 zł/kg niż przed miesiącem oraz o ponad 1% niż w analogicznym okresie 2023 r.

W UE średnia cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 506,55 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieznacznie wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz zbliżona do uzyskanej przed miesiącem. Żywiec ten był droższy o 3% niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny klasy R3 wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 481,01 EUR/100 kg. Była ona niższa o 4% od średniej ceny w UE i najniższa wśród znaczących producentów wołowiny w UE, tj. mniejsza o 8% niż w Hiszpanii, o 9% niż w Irlandii, o 6% niż we Francji oraz o 1% niż w Niemczech.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu czerwca zwyżkowały ceny zakupu monitorowanych gatunków żywca drobiowego. W dniach 24–30.06.2024 r. kurczęta brojlery kupowano po 5,02 zł/kg wobec 5,01 zł/kg w poprzednim tygodniu i o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 6,51 zł/kg i była o 2,4% wyższa niż przed tygodniem i miesiącem. Kaczki brojlery zakłady skupowały po 5,63 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem. Za gęsi tuczone dostawcom płacono po 11,23 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 10%, indyki – o 9%, a kaczki brojlery – o 27%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Wzrost cen żywca drobiowego w skupie miał przełożenie na ceny zbytu w zakładach drobiarskich. W dniach 24–30.06.2024 r. tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano po 8,75 zł/kg, tj. o 4% drożej niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 5% niższa niż przed miesiącem, ale o 19% wyższa niż w analogicznym okresie 2023 r. Tuszki indyków sprzedawano po 14,63 zł/kg, o 4% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 5% taniej niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: