Rynek mięsa w Polsce (26.02.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 26 lutego 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.02.2017)
Ceny żywca drobiowego
 
Od stycznia br. w krajowym skupie drożeje żywiec drobiowy. W dniach 20–26.02.2017 r. zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły 3,28 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 5,01 zł/kg wobec 5,00 zł/kg w poprzednim tygodniu. W stosunku do notowań sprzed miesiąca indyki podrożały o 3,5%. Kurczęta brojlery były jednak tańsze niż przed rokiem o 1%, a indyki – o 11%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 20–26.02.2017 r. zakłady mięsne, podobnie jak w poprzednim tygodniu i jak przed miesiącem, sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,01 zł/kg. Było to o 17% więcej niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,94 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe kosztowały więcej o 4% w porównaniu z końcem lutego 2016 r.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt wynosiła 5,48 zł/kg i była wyższa o 5,5% niż tydzień wcześniej, o 20% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Za tuszki indyków płacono 8,20 zł/kg w odniesieniu do 8,19 zł/kg w poprzednim tygodniu. Tuszki indycze były o 2% droższe niż przed miesiącem, ale o 6% tańsze niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
W ostatnim tygodniu lutego br. na targowiskach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW za jedno prosię płacono 185,71 zł, tj. więcej o 5,5% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena ta była również o 39% wyższa niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: