Krajowe ceny żywca i mięsa wieprzowego
W dniach 19–25.12.2016 r. według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy po 5,03 zł/kg wobec 5,19 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,02 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena żywca wieprzowego była o 30% wyższa.
Za sprzedawane półtusze wieprzowe krajowe zakłady mięsne uzyskiwały 7,37 zł/kg, czyli o 2% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie średnia cena tego mięsa była o 27% wyższa niż rok wcześniej.
Krajowe ceny prosiąt
Ceny prosiąt na krajowych targowiskach w dniach 19–25.12.2016 r. utrzymały się na poziomie z poprzedniego tygodnia. Za jedno prosię płacono 178 zł, a więc więcej o 3% niż przed miesiącem i o 35% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Cena zakupu kurcząt brojlerów w dniach 19–25.12.2016 r. średnio wynosiła 3,08 zł/kg wobec 3,07 zł/kg tydzień wcześniej i 3,10 zł/kg przed miesiącem. Jednocześnie była ona o 4% mniejsza niż w analogicznym okresie 2015 r.
Za indyki zakłady drobiarskie przeciętnie płaciły 4,83 zł/kg wobec 4,84 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W ciągu roku żywiec ten potaniał o 17%.
W dniach 19–25.12.2016 r. gęsi tuczone skupowano po 9,06 zł/kg, tj. o 2% taniej niż tydzień wcześniej, a kaczki brojlery – po 4,69 zł/kg, a zatem o 4% drożej. Ceny zakupu zarówno gęsi, jak i kaczek były wyższe niż przed miesiącem o 6% oraz o 2% większe niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa drobiowego
W tygodniu przedświątecznym tuszki kurcząt zbywano po 4,69 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, a tuszki indyków – po 9,01 zł/kg, a więc o 3% taniej. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca kurczęta podrożały o 7%, a indyki o 4%. Tuszki kurcząt i indyków były jednak tańsze niż przed rokiem odpowiednio o 11% i 7%.
Ceny tuszek kurcząt