Ceny żywca wieprzowego
Jak wskazują dane w dniach 14–20 marca 2016 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płacono 4,34 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 1% wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2015 r.
Według Komisji Europejskiej, cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 128,14 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 2% większa niż tydzień wcześniej, ale o 9% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 134,62 EUR/100 kg.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy na rynku krajowym (według ZSRIR MRiRW) kupowano po 6,11 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 0,10 zł/kg i o 2% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena zakupu bydła była o 1% mniejsza.
W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 374,23 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 0,4% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wołowy klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną płacono 307,62 EUR/100 kg. Spadek ceny bydła notowano tylko na Łotwie, Węgrzech, Litwie, w Rumunii i Estonii.
Ceny żywca drobiowego
Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie nabywały po 3,38 zł/kg, a więc o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Ceny kurcząt były o 5% niższe od notowanych przed rokiem.
Za indyki płacono 5,50 zł/kg, cena spadła o 1% w odniesieniu do poprzedniego tygodnia i o 3% w ujęciu miesięcznym. Jednocześnie indyki były o 6% tańsze niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
Czytaj dalej na następnej stronie...