Rynek mięsa w Polsce (20-26.10.2014)

Jak wynika z Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.10.2014 r., podobnie jak w poprzednim tygodniu, przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego ukształtowała się na w granicy 4,60 zł/kg. Tym samym trzodę chlewną skupowano taniej o 1% niż przed miesiącem i o 19% niż rok wcześniej.

Rynek mięsa w Polsce (20-26.10.2014)

Cena żywca wieprzowego

Według Komisji Europejskiej, w dniach 20–26.10.2014 r. przeciętna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE ukształtowała się na poziomie 142,20 EUR/100 kg i była mniejsza o 0,4% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 20,5% niż przed rokiem.
 
Krajowa cena w przeliczeniu na walutę unijną zmalała do 144,88 EUR/100 kg, ale była większa od średnich cen w Holandii, Belgii, Luksemburgu, Danii, Niemczech, Austrii, Hiszpanii i we Francji. W odniesieniu do stanu sprzed roku głębszy niż w Polsce spadek cen trzody chlewnej wyrażonej w euro odnotowano w kilku państwach UE: w Belgii, Hiszpanii, Rumunii, Holandii, na Łotwie, we Francji, w Czechach, Luksemburgu i Danii.

Cena żywca wołowego

W przedostatnim tygodniu października 2014 r. żywiec wołowy w Polsce (zgodnie ze ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,48 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 5% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.

Cena żywca drobiowego

Kurczęta brojlery w analizowanym tygodniu sprzedawano przeciętnie po 3,50 zł/kg, czyli to o 2% taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie kurczęta kosztowały o 5% mniej niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
Podobnie jak w poprzednim tygodniu, za indyki zakłady drobiarskie płaciły po 5,93 zł/kg. Indyki skupowano o 1% drożej niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż w analogicznym okresie 2013 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: