Rynek mięsa w Polsce (18.03.2018)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.03.2018)
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 12–18.03 br. na rynku krajowym zaobserwowano minimalną obniżkę cen bydła. Zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy płaciły dostawcom 6,86 zł/kg, a zatem mniej niż w poprzednim tygodniu niż i niż przed miesiącem, odpowiednio o 0,01 zł/kg i o 0,02 zł/kg. Cena tego żywca była jednak o 7,5% większa niż rok wcześniej.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne otrzymywały 13,64 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o ponad 1% mniej niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były o 7% droższe niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie od początku br. drożeją kurczęta brojlery, a tanieją indyki. W dniach 12–18.03.2018 r. kurczęta brojlery zakłady drobiarskie kupowały po 3,49 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena kurcząt była o 2% wyższa.
 
Za indyki średnio uzyskiwano 4,56 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2,5% niż przed miesiącem. Cena indyków była niższa o 9% niż rok wcześniej.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Tuszki kurcząt zakłady drobiarskie sprzedawały po 5,60 zł/kg, a więc o 3% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami w sprzed roku tuszki kurcząt kosztowały więcej o 4%.
 
Za tuszki indyków płacono 8,44 zł/kg, czyli więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków była podobna do ceny notowanej w tym samym okresie poprzedniego roku.


Tagi:
źródło: