Rynek mięsa w Polsce (18-24.08.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 18 sierpnia do 24 sierpnia 2014, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (18-24.08.2014)

Cena żywca wieprzowego


ZakÅ‚ady miÄ™sne objÄ™te monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.08.2014 r. za żywiec wieprzowy pÅ‚aciÅ‚y przeciÄ™tnie 5,12 zÅ‚/kg, a wiÄ™c o 0,01 zÅ‚/kg mniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. JednoczeÅ›nie cena zakupu tego żywca byÅ‚a mniej wiÄ™cej taka sama jak przed miesiÄ…cem, ale o 15% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
WedÅ‚ug informacji Komisji Europejskiej, w dniach 18–24.08.2014 r. Å›rednia cena zakupu Å›wiÅ„ rzeźnych masy poubojowej schÅ‚odzonej klasy E w UE wyniosÅ‚a 164,65 EUR/100 kg i byÅ‚a niższa o 0,3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutÄ™ unijnÄ… można byÅ‚o otrzymać 162,16 EUR/100 kg.

Cena żywca wołowego

Jak wynika z danych ZSRIR MRiRW, w omawianym tygodniu żywiec wołowy w Polsce sprzedawano przeciętnie po 5,81 zł/kg, a więc o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu tego gatunku żywca była o 1% większa niż przed miesiącem, ale o 2% niższa niż przed rokiem.
 
W UE za bydło rzeźne masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w przedostatnim tygodniu sierpnia 2014 r. płacono średnio 369,61 EUR/100 kg. Była to cena mniejsza o 0,1% od notowanej tydzień wcześniej i o 4% niż przed rokiem. Przeciętna krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 300,52 EUR/100 kg.

Ceny żywca drobiowego

KurczÄ™ta brojlery w dniach 18–24.08.2014 r. sprzedawano Å›rednio po 4,00 zÅ‚/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena kurczÄ…t byÅ‚a o 2% wiÄ™ksza niż miesiÄ…c wczeÅ›niej, ale o 4% niższa niż przed rokiem.
 
Za indyki uzyskiwano 5,85 zł/kg, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki były tańsze o 0,3% niż przed miesiącem i o 5% niż w analogicznym czasie 2013 r.

Ceny zbytu mięsa

 
W dniach 18–24.08.2014 r. póÅ‚tusze wieprzowe zbywano przeciÄ™tnie po 7,34 zÅ‚/kg w stosunku do 7,36 zÅ‚/kg w poprzednim tygodniu. JednoczeÅ›nie cena póÅ‚tusz wieprzowych byÅ‚a mniejsza o 0,5% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej i o 12% niż przed rokiem.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 12,02 zł/kg, tj. o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były o 0,01 zł/kg droższe niż przed miesiącem, ale o 2,5% tańsze niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt przeciętnie po 6,37 zł/kg, czyli o 2% taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie tuszki te były o 3% droższe niż przed miesiącem, ale o 2% tańsze niż przed rokiem.
 
Åšrednia cena zbytu tuszek indyków uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ w granicy 8,84 zÅ‚/kg, a zatem to o 1% wiÄ™cej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiÄ…cem. Za tuszki indycze otrzymywano jednak o 2% mniej niż w tym samym czasie minionego roku.


Tagi:
źródło: