Rynek mięsa w Polsce (17.01.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 11 do 17 stycznia 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (17.01.2016)

Ceny żywca wieprzowego

W dniach 11–17.01.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 3,97 zł/kg, a wiec drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1% tańszy niż w porównywalnym okresie 2015 r.
 
Według Komisji Europejskiej unijna cena świń rzeźnych klasy E wyniosła 127,48 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była większa o 1% od notowanej tydzień wcześniej, ale o 1,5% mniejsza niż przed rokiem.
 
W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną uzyskiwano 121,54 EUR/100 kg. Niższe ceny trzody chlewnej zaobserwowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Portugalii, we Francji i w Rumunii.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w Polsce po 6,19 zł/kg, czyli o 0,03 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Ten gatunek żywca był jednak droższy o 2% niż miesiąc wcześniej i o 5% niż przed rokiem.
 
W UE cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się w granicy 381,67 EUR/100 kg i była o 1% mniejsza niż w poprzednim tygodniu i niż rok wcześniej. W Polsce cena bydła tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 309,60 EUR/100 kg i była większa niż na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.

Ceny żywca drobiowego

Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie nabywały po 3,23 zł/kg względem 3,25 zł/kg tydzień wcześniej. Kurczęta były droższe o 3% niż przed miesiącem, ale o 5% tańsze niż rok wcześniej.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: