Rynek mięsa w Polsce (16.10.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 10 do 16 października 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (16.10.2016)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MriRW, w dniach 10–16.10.2016 r. cena żywca wieprzowego wyniosła 5,09 zł/kg i była niższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był o 16% droższy.
 
Wieprzowina tanieje też na rynku unijnym. Średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE (dane Komisji Europejskiej) ukształtowała się na poziomie 159,20 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. mniejszym o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem, ale o 12% większym niż przed rokiem. Spadek cen w stosunku do poprzedniego tygodnia notowano w dwudziestu dwóch krajach UE.
 
W pięciu krajach cena nie uległa zmianie, a wzrost cen o 1,5% nastąpił jedynie w Grecji. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną była o 1% niższa od średniej unijnej i wynosiła 157,06 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego
 

Za żywiec wołowy w Polsce płacono 6,04 zł/kg wobec 6,06 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła była o 3% niższa niż przed miesiącem, ale o 1% wyższa niż przed rokiem.

Ceny żywca drobiowego
 

Kontynuowana jest zniżka cen skupu kurcząt. W drugim tygodniu października br. w zakładach drobiarskich za kurczęta brojlery uzyskiwano 3,20 zł/kg, czyli mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: