Ceny żywca wieprzowego
W dniach 9–15.05.2016 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) za żywiec wieprzowy zakłady mięsne płaciły dostawcom 4,48 zł/kg, tj. o 4% więcej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był również droższy o 9% niż przed miesiącem i o 8% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Ceny żywca wołowego
Za żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) uzyskiwano 6,14 zł/kg, a zatem o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu tego żywca była też wyższa o 2% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
Ceny żywca drobiowego
W drugim tygodniu maja 2016 r. zakłady drobiarskie nabywały kurczęta brojlery po 3,40 zł/kg, czyli o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena skupu kurcząt była o 5% większa niż miesiąc wcześniej, ale o 1% mniejsza niż przed rokiem.
Indyki skupowano po 5,22 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie za żywiec indyczy w skupie płacono o 10% mniej niż w porównywalnym okresie 2015 roku.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Zwiększają się ceny zbytu mięsa. W dniach 9–15 maja 2016 r. półtusze wieprzowe zbywano po 6,44 zł/kg, a zatem o 4% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena zbytu tych półtusz była o 6% większa niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
Tuszki kurcząt sprzedawano po 5,72 zł/kg, czyli kosztowały więcej o 5,5% niż tydzień wcześniej, o 14% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
Cena tuszek indyczych wyniosła 8,85 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 2% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej.