Rynek mięsa w Polsce (15.01.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 9 do 15 stycznia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (15.01.2017)
Ceny żywca drobiowego
 
Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 9–15.01.2017 r. skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,10 zł/kg względem 3,09 zł/kg tydzień wcześniej. Kurczęta były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 4% tańsze niż rok wcześniej. Od początku października 2016 r. do początku stycznia br. ceny indyków były w miarę stabilne.
 
W dniach 9–15.01.2017 r. cena indyków zmniejszyła się do 4,78 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Jednak w wyniku dużego spadku cen w drugim i trzecim kwartale 2016 r., ceny indyków w drugim tygodniu stycznia br. były o 17% niższe niż rok wcześniej.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 9–15.01.2017 r. półtusze wieprzowe zbywano po 7,12 zł/kg w odniesieniu do 7,13 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego gatunku mięsa była o 5% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 22% większa niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,19 zł/kg, czyli o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była też o blisko 1% wyższa niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Od przełomu listopada i grudnia 2016 r. rosną ceny zbytu tuszek kurcząt patroszonych. W dniach 9–15.01.2017 r. za tuszki kurcząt płacono 4,93 zł/kg, a więc o 3% więcej niż tydzień wcześniej i o 6,5% więcej niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt były jednak o 2% tańsze przed rokiem.
 
Od połowy grudnia 2016 r. maleją ceny tuszek indyków. W drugim tygodniu stycznia br. tuszki indyków zbywano po 8,10 zł/kg wobec 8,14 zł/kg w poprzednim tygodniu. W ciągu czterech ostatnich tygodni ceny tuszek indyczych w zbycie potaniały o 13% i o 10,5% niż w analogicznym okresie 2016 r.


Tagi:
źródło: