Rynek mięsa w Polsce (15.01.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 9 do 15 stycznia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (15.01.2017)
Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dniach 9–15.01.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem żywiec wieprzowy kupowały po 5,00 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy kosztował więcej o 26%.
 
Od początku roku drożeje też wieprzowina w większości krajów UE. W drugim tygodniu stycznia br. świnie rzeźne klasy E (według KE) skupowano w UE po 152,52 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc o 0,4% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku żywiec wieprzowy w UE był o 20% droższy. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 151,58 EUR/100 kg. Niższą niż w Polsce cenę zanotowano w ośmiu krajach, m.in. we Francji o 6%, Holandii i Danii po 7%, Hiszpanii o 8% i w Belgii o 9%.
 
Ceny żywca wołowego
 
Cena żywca wołowego w kraju (według danych ZSRIR MRiRW) wyniosła 6,41 zł/kg i była o 0,02 zł/kg mniejsza niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,03 zł/kg większa niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 3% droższy niż w analogicznym okresie 2016 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: