Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku unijnym od początku lutego br. przeważają zwyżki średnich cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 8–14.04.2024 r. (dane Komisji Europejskiej) świnie rzeźne klasy E średnio w UE skupowano po 219,62 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 218,68 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 1% niż przed miesiącem, ale niższy o 8% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyniosła 230,85 EUR/100 kg i była o 11,23 EUR/100 kg większa niż średnio w UE. Taniej niż w Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono m.in. w Danii, Hiszpanii, Francji i Czechach, a nieco drożej – w Niemczech.
W Polsce kontynuowana jest zwyżka cen zakupu trzody chlewnej. W dniach 8–14.04.2024 r. w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy za świnie rzeźne uzyskiwali 7,52 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 14% niż w analogicznym okresie 2023 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W drugim tygodniu kwietnia br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,94 zł/kg, tj. odpowiednio drożej o 2% i 2,5% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była niższa o 13% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali 9,99 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była niższa o 6% niż w tym samym tygodniu 2023 r. W UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 była podobna do notowanej w poprzednim tygodniu oraz przed rokiem i wyniosła 506,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Jednocześnie za bydło płacono więcej o 1% niż przed miesiącem.
W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 507,25 EUR/100 kg, nieco wyższym niż średnio w UE, ale niższym niż u największych unijnych producentów wołowiny, m.in. mniejszym niż w Irlandii, we Francji i w Hiszpanii. Mniej niż w Polsce za żywiec wołowy uzyskiwali dostawcy z Niderlandów i Niemiec.
Ceny zakupu żywca drobiowego
Na rynku krajowym w drugim tygodniu kwietnia br. przeważały spadki cen żywca drobiowego. W dniach 8–14.04.2024 r. dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali przeciętnie 4,86 zł/kg względem 4,87 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o około 1% niż przed miesiącem, ale niższy o 16% niż przed rokiem. Indyki skupowano po 6,20 zł/kg, o 0,02 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,01 zł/kg drożej niż miesiąc wcześniej. Żywiec indyczy był o 31% tańszy niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodnia zmalała o 1% do 5,94 zł/kg. Była ona niższa o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 23% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Cena zbytu tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 7,66 zł/kg, tj. niższym o 9% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Tuszki indyków w ciągu tygodnia podrożały o około 3% do 13,50 zł/kg i były droższe o 7% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 15,5%, a tuszki indyków – o 12%.