Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Kombajn zaczepiany FELIX/Z
2016-05-11 -
Avant 600
2012-01-05 -
Siewnik punktowy Tempo V Vaderstad
2020-04-15 -
GLEBOGRYZARKA seria 200
2012-01-05 -
Chlewy dla prosiąt
2014-07-10 -
Sektonyl® Hydro
2017-01-27
Rynek mięsa w Polsce (14.02.2016)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 8 do 14 lutego 2016 roku.
Ceny żywca wieprzowego
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 8–14.02.2016 r. zakłady mięsne za żywiec wieprzowy płaciły 4,16 zł/kg w stosunku do 4,18 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 5% niż przed miesiącem, ale tańszy o 4% niż rok wcześniej.
Według Komisji Europejskiej, unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 128,14 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 125,58 EUR za 100 kg i była większa niż w Belgii, Holandii, Rumunii, Hiszpanii, Francji, w Danii i Portugalii.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) kupowano w kraju po 6,09 zł/kg, a zatem to cena niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu, niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
Cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w UE wyniosła 377,50 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wołowy klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną płacono 300,35 EUR za 100 kg. Niższe ceny notowano tylko na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.
Ceny żywca drobiowego
Krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,16 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem.
Czytaj dalej na następnej stronie...