Rynek mięsa w Polsce (13.11.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 7 do 13 listopada 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (13.11.2016)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 7–13.11.2016 r. krajowe zakłady mięsne skupowały trzodę chlewną po 4,89 zł/kg wobec 4,90 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec wieprzowy był o 4% tańszy w odniesieniu do cen sprzed miesiąca, ale o 24% droższy niż przed rokiem.
 
Spadek cen żywca wieprzowego obserwowany jest też w wielu innych krajach Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej w drugim tygodniu listopada br. unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 150,89 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 0,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem.
 
Żywiec ten był jednak o 13% droższy niż przed rokiem. Ceny żywca wieprzowego w porównaniu z poprzednim tygodniem obniżyły się w dziewiętnastu krajach UE, w tym najbardziej we Włoszech – o 3%, a wzrosły w Wielkiej Brytanii o 2% i o 0,2% w Niemczech. W pozostałych krajach cena tego żywca utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej wyniosła 148,56 EUR/100 kg i była wyższa niż m.in. w Belgii o 12%, Holandii o 10% oraz Francji i Danii po 5%.
 

Ceny żywca wołowego


Krajowa cena żywca wołowego (według ZSRIR MRiRW) wynosiła 6,18 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca i roku żywiec wołowy podrożał odpowiednio o 2% i o 1%.
 

Ceny żywca drobiowego


W dniach 7–13.11.2016 r. kurczęta brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu, skupowane były po 3,15 zł/kg. Ceny kurcząt były niższe o 1,5% niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.
 
Za indyki płacono średnio 4,83 zł/kg wobec 4,85 zł/kg w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 17%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: