Ceny żywca wieprzowego
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec wieprzowy w dniach 7–13.03.2016 r. uzyskiwano 4,20 zł/kg, a więc o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o 1% wyższa niż w połowie lutego br., ale o 3% mniejsza niż rok wcześniej.
Według Komisji Europejskiej, cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE wyniosła 125,37 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale o 11% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 129,21 EUR/100 kg.
Ceny żywca wołowego
Żywiec wołowy na rynku krajowym (według ZSRIR MRiRW) nabywano po 6,13 zł/kg, czyli drożej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,04 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Cena zakupu bydła była jednak o 1,5% mniejsza niż w analogicznym okresie 2015 r.
Cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 w UE wyniosła 375,54 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wołowy klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną płacono 304,65 EUR za 100 kg. Mniejsze ceny notowano jedynie na Łotwie, Rumunii, Węgrzech i na Litwie.
Ceny żywca drobiowego
Kurczęta brojlery były skupowane przez zakłady drobiarskie po 3,40 zł/kg, tj. drożej o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 4% tańsze niż przed rokiem.
Za indyki płacono 5,54 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki były o 5% tańsze niż w analogicznym czasie minionego roku.
Czytaj dalej a następnej stronie...