Ceny żywca wieprzowego
Jak wynika z danych, w dniach 4–10.07.2016 r. krajowa cena zakupu żywca wieprzowego w zakładach mięsnych monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ukształtowała się w granicy 5,35 zł/kg, a więc to więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 22% wyższa.
W pierwszym tygodniu lipca 2016 r. w UE za świnie rzeźne klasy E (zgodnie z informacją Komisji Europejskiej) płacono 160,36 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 8% niż miesiąc wcześniej i o 11,5% niż przed rokiem.
W Polsce cena trzody chlewnej tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 159,68 EUR/100 kg. Mniejsze niż w naszym kraju ceny świń rzeźnych tej klasy odnotowano w jedenastu państwach UE, m.in. w Belgii, Danii, Holandii i we Francji.
Od połowy czerwca obserwowany jest spadek cen w skupie żywca wołowego. Na rynku krajowym w dniach 4–10.07.2016 r. za bydło (według ZSRIR MRiRW) płacono przeciętnie 6,10 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 3,5% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była o 3,5% wyższa od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
W UE średnia cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 356,53 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o około 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 2% niższa niż przed miesiącem i o 7% niższa niż przed rokiem.
W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną bydło rzeźne klasy R3 kupowano po 297,25 EUR/100 kg. Cena ta była niższa od cen notowanych na Węgrzech, Litwie, Łotwie, Malcie oraz w Rumunii.
W dniach 4–10.07.2016 r. w zakładach drobiarskich za kurczęta brojlery przeciętnie uzyskiwano 3,47 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, a za indyki – 5,05 zł/kg, o 1% mniej niż przed tygodniem i o 2% mniej niż przed miesiącem. Względem notowań sprzed roku kurczęta były tańsze o 2%, a indyki o 14%.
Czytaj dalej na następnej stronie...