Ceny zakupu żywca wieprzowego
Od początku lutego br. na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu świń rzeźnych. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10.03.2024 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 7,26 zł/kg, czyli więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była wyższa o 6% niż przed miesiącem, ale niższa o 12% niż w porównywalnym okresie 2023 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za zwyżką cen żywca w skupie drożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 10,65 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była niższa o 11% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W pierwszym tygodniu marca br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 9,87 zł/kg, a więc odpowiednio o 0,04 zł/kg oraz o 0,06 zł/kg wyższym niż tydzień i miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był o 10% tańszy niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 4–10.03.2024 r. w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW przeważały wzrosty cen skupu żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcom płacono 4,79 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3,5% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 6,16 zł/kg i była większa o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Kaczki brojlery w obrębie tygodnia potaniały o 2% do 6,38 zł/kg oraz były tańsze o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem cena kaczek brojlerów była niższa o 17%, kurcząt brojlerów – o 18%, a indyków – o 31%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Cena zbytu tuszek indyków w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 12,54 zł/kg, tj. niższym o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt patroszonych w ciągu tygodnia podrożały o 1% do 8,23 zł/kg oraz o 4,5% w skali miesiąca. W porównaniu z analogicznym tygodniem 2023 r. tuszki indyków potaniały o 16%, a tuszki kurcząt – o 13%.