Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w dniach 3–9.07.2023 r. kontynuowany był wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Zakłady mięsne (dane ZSRIR MRiRW) za trzodę chlewną płaciły 9,33 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 34% niż w porównywalnym okresie 2022 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego Półtusze wieprzowe zbywano po 13,28 zł/kg, tj. drożej odpowiednio o 1% i 3% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 35% niż w porównywalnym okresie minionego roku.
Ceny zakupu żywca wołowego W pierwszym tygodniu lipca br. cena zakupu bydła rzeźnego zmalała o 3% do 9,78 zł/kg. Była ona również niższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego W dniach 3–9.07.2023 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 5,52 zł/kg, tj. taniej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,12 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Cena indyków wyniosła 6,98 zł/kg, a więc mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 12% niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 7,62 zł/kg mniej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku kurczęta brojlery były o 9% tańsze, a indyki o 18%, natomiast kaczki brojlery – o 3% droższe.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano po 8,02 zł/kg, a więc drożej o 9% niż przed tygodniem. Cena ta była na poziomie niższym o 11% niż przed miesiącem oraz o 2% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych w ciągu tygodnia zwiększyła się o 3,5% do 15,95 zł/kg. Była ona wyższa o 9% niż miesiąc wcześniej oraz o 6% niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl