Rynek mięsa w Polsce (09-15.03.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 9 do 15 marca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (09-15.03.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W okresie 9–15.03.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,32 zł/kg, a więc o 3,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten kosztował również mniej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem i o 7% niż rok wcześniej.

 

Według Komisji Europejskiej, przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE w dniach 9–15.03.2015 r. wyniosła 140,36 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7,5% niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną 139,26 EUR/100 kg była o 4% niższa niż w analogicznym czasie 2014 r. Większy niż w Polsce roczny spadek cen zakupu żywca tej klasy odnotowano w 18 państwach członkowskich UE.

Ceny żywca wołowego

Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu marca 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,23 zł/kg wobec 6,20 zł/kg tydzień wcześniej i 6,21 zł/kg przed miesiącem. Ten gatunek żywca był o 7% droższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Ceny żywca drobiowego

Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 9–15.03.2015 r. wyniosła 3,53 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Kurczęta były jednak o 5% tańsze niż w analogicznym okresie 2014 r.

 

Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,85 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 0,4% niż przed miesiącem, ale o 5% więcej niż przed rokiem.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: