Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Rynek mięsa w Polsce (03-09.11.2014)
W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,51 zł/kg, a zatem była o 1% tańsza niż w poprzednim tygodniu oraz niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie trzoda chlewna kosztowała o 15% mniej niż przed rokiem.
Ceny żywca wieprzowego
Ceny żywca wołowego
W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wołowego w Polsce (według ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 5,51 zł/kg i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Rynek bydła.
Ceny żywca drobiowego
W analizowanym tygodniu średnie ceny skupu kurcząt brojlerów i indyków utrzymały się na pułapie z wcześniejszego tygodnia. Za kurczęta brojlery płacono 3,47 zł/kg, czyli była tańsza o 4% niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
Cena skupu indyków wyniosła 5,92 zł/kg i była niższa o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Gęsi tuczone skupowano po 7,99 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
Czytaj dalej na następnej stronie...