Rynek mięsa w Polsce (02.07.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (02.07.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 26.06–2.07.2023 r. w większości krajów Unii Europejskiej kontynuowana była zwyżka cen skupu żywca wieprzowego. Za świnie rzeźne klasy E unijnym dostawcom płacono 248,67 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 29% droższy niż przed rokiem. Najwięcej za trzodę chlewną uzyskiwali dostawcy w Rumunii - 275,38 EUR/100 kg oraz Bułgarii - 274,54 EUR/100 kg, a najmniej – w Danii - 207,32 EUR/100 kg i Estonii - 217,38 EUR/100 kg. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 272,93 EUR/100 kg i była o 24,26 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.

W Polsce zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 9,27 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do porównywalnego okresu przed rokiem żywiec wieprzowy był o 33% droższy.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso. Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 13,13 zł/kg, a zatem wyższym o 0,3% niż tydzień wcześniej. Półtusze były droższe o 4% niż przed miesiącem oraz o 34% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 26.06–2.07.2023 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali 10,10 zł/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 7% niż w porównywalnym okresie 2022 r.

Średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 492,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc niższym o 0,5% niż tydzień wcześniej, o 1% niż przed miesiącem, ale wyższym o 1% niż przed rokiem. W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy otrzymywali 484,51 EUR/100 kg, tj. mniej o 7,71 EUR/100 kg niż średnio w UE. Najwięcej za bydło rzeźne uzyskiwali dostawcy z Bułgarii - 528,34 EUR/100 kg oraz Francji - 517,67 EUR/100 kg, a najmniej – na Węgrzech - 211,00 EUR/100 kg i Łotwie - 375,94 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat ukształtowała się na poziomie 20,36 zł/kg wobec 20,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze były tańsze odpowiednio o 2% oraz o 3% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w dniach 26.06–2.07.2023 r. potaniały monitorowane rodzaje żywca drobiowego. Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 5,57 zł/kg, a zatem taniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 7,17 zł/kg, czyli mniej o 3,5% niż tydzień wcześniej oraz o 12% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 7,68 zł/kg względem 7,72 zł/kg w poprzednim tygodniu i 7,70 zł/kg przed miesiącem. Kurczęta brojlery oraz indyki były tańsze odpowiednio o 9% i 16% niż przed rokiem, a kaczki brojlery – o 4% droższe.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami w obrębie tygodnia potaniały o 8%, a ich cena ukształtowała się na poziomie 7,33 zł/kg. Była ona niższa o 13,5% niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem. Tuszki indyków patroszonych zbywano po 15,42 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była o 1% mniejsza niż w analogicznym okresie 2022 r.


Tagi:
źródło: