Produkcja mięsa na świecie
Wzrost produkcji dotyczyć będzie głównie mięsa drobiowego o 1,5% oraz wieprzowego o 1,3%. Zwyżka produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3% oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone oraz Rosja.
Jak podaje FAMMU/FAPA, w 2015 r. do światowego handlu trafi w sumie 30,5 mln ton mięsa, tj. 9,6% produkcji, a więc o 0,6% mniej niż w 2014 r. Większy będzie handel mięsem wołowym o 0,5%, a zmaleje wszystkimi pozostałymi gatunkami mięsa. Najwięcej do globalnej sprzedaży trafi mięsa drobiowego - 12,6 mln ton, a także wołowiny - 9,7 mln ton, wieprzowiny - 7 mln ton oraz mięsa owczego i koziego - 1 mln ton.
Spożycie mięsa wzrośnie do 317,7 mln ton
Spożycie mięsa ogółem zwiększy się o 1,1% do 317,7 mln ton, a konsumpcja przypadająca na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,4 kg/osobę, co daje wzrost o 0,1%. Spożycie łącznie mięsa w krajach rozwijających się wzrośnie o 0,6% do 200,2 mln ton, a w krajach rozwiniętych o 1,9% do 117,5 mln ton.