Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Sektor mięsa w UE. Wzrośnie produkcja drobiu i wołowiny, mniej wieprzowiny
Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej w kolejnych dwóch latach zmniejszy się dynamika wzrostu produkcji mięsa w UE-28. Zarówno w 2016 jak i 2017 r. zwyżka wynieść ma 0,7 proc., w odniesieniu do 3,6-proc. w 2015 r.
Produkcja drobiu dalej w górę
Jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, największy wpływ na wzrost unijnej produkcji mięsa będzie miała większa produkcja drobiu. Zdaniem Komisji w 2016 r. wyniesie ona 14 mln t i będzie o 1,7 proc. wyższa niż przed rokiem. Niemniej będzie to wyraźnie mniejsza zwyżka niż obserwowana rok wcześniej wynosząca 3,7 proc.
Przewidywania Komisji Europejskiej dla 2016 r. są podobne do tych przedstawianych w jesiennym raporcie tej instytucji. Kolejny rok może przynieść z kolei dalsze spowolnienie wzrostu produkcji drobiu w ujęciu Unii. Jak wynika z najnowszych prognoz wynieść ma ona 14,17 mln t i być o 1,2 proc. większa niż w 2016 r. Zwyżka napędzana będzie przede wszystkim poprzez zwiększające się spożycie wewnątrz UE a nie sprzedażą zagraniczną (poza UE). Według opublikowanych szacunków wywóz mięsa drobiowego z UE-28 w 2016 r. wzrosnąć ma o 0,5 proc. a 2017 r. przynieść może spadek wysyłki o 2 proc. Jest to związane ze wzrastającej konkurencji na rynku międzynarodowym.
Spożycie mięsa drobiowego per capita, przy również hamującej dynamice w 2016 i 2017 r., przeciętnie w Unii zwiększyć się może z kolei o odpowiednio 1,6 i 1,3 proc.
Spadnie produkcja wieprzowiny
W roku 2016 spowalniająco na zwyżkę produkcji mięsa w UE łącznie będzie oddziaływać zmniejszenie produkcji wieprzowiny. Zniżka produkcji będzie jednak nieznaczna i wyniesie 0,3 proc. Pomimo tego, realizacja takich przewidywań oznacza, że produkcja tego mięsa utrzyma się na dość wysokim poziomie wynoszącym 23,3 mln t. Oceny USDA dla Unii mówią o 0,5 proc. wzroście produkcji mięsa wieprzowego w 2016 r. Natomiast Komisja spodziewa się wzrostu produkcji w 2017 r. o 0,7 proc., co oznaczałoby rekordową produkcję w obrębie Unii.
Na zwiększenie się produkcji w krajach Wspólnoty korzystnie wpływać będzie wywóz wieprzowiny w dwóch następnych latach. Spodziewa się, że w 2016 i 2017 r. wzrośnie on odpowiednio o 3 i 5 proc. przy jednoczesnym obniżeniu importu o 4 i 1 proc.
Trend do zwyżki nie wykazywać będzie z kolei spożycie wewnątrzunijne mięsa wieprzowego. Konsumpcja per capita zarówno w 2016, jak i 2017r. wyniesie 32,2 kg/os. i będzie o 1 proc. mniejsza niż w 2015 r.
Więcej mięsa wołowego
Produkcja mięsa wołowego ma w tym roku wzrosnąć ma o 1,8 proc. Tym samym jest to o 1,3 p. proc. niższa zwyżka niż w 2015 r. W 2017 roku prognozowane jest już obniżenie produkcji o 0,1 proc. Spadek przyczyni się do mniejszego wywozu mięsa wołowego, a także mniejszej sprzedaży zagranicznej zwierząt żywych. W dalszym ciągu wzrostową tendencją charakteryzować się prawdopodobnie będzie spożycie wewnętrzne, choć jej dynamika będzie zdecydowanie mniejsza.
Jak wynika z prognoz konsumpcja per capita wzrośnie o 1,6 proc. w 2016 r. i 0,3 proc. w 2017 r., w odniesieniu do 1,8 proc. w 2015 r.