| Autor: redakcja12

Prognozy dla rynku wieprzowiny i wołowiny

Jak wynika z najnowszego raportu FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa w 2017 r. wzrośnie o 3,5 mln t (1,1%) do 324,8 mln t. W największym stopniu wzrost ten będzie wynikał ze zwiększenia produkcji mięsa wołowego - o 1,2 mln t do 69,5 mln t - a także mięsa wieprzowego - o 1,2 mln t, do 118, 2 mln t.

Prognozy dla rynku wieprzowiny i wołowiny
Światowa produkcja mięsa wieprzowego odbudowuje się i w 2017 r. może być rekordowa. Według prognoz FAO zwiększy się ona w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Rosji, na Filipinach, ale również w Kanadzie, Wietnamie, Meksyku i Korei Południowej. Oczekuje się, że po dwóch latach spadku, chińska produkcja mięsa wieprzowego w 2017 r. wzrośnie o 655 tys. t (1,3%), do blisko 53 mln t. Wzrost ten w dużej mierze jest wynikiem przeprowadzonych reform; zamknięto wiele małych, nierentownych gospodarstw lub poddano je procesowi konsolidacji. Dokonano również relokacji gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, z dala od źródeł zaopatrzenia w wodę oraz zmodernizowano gospodarkę nawozami naturalnymi.

W związku z odbudową produkcji trzody chlewnej w Chinach, przy osłabionym popycie konsumpcyjnym, oczekuje się, że chińscy importerzy zakupią 2,2 mln t. mięsa wieprzowego, czyli o 14% mniej niż przed rokiem. Ze względu na mniejsze zakupy ze strony Chin, światowy handel mięsem będzie rozwijał się wolniej niż w 2016 r. (+4,4%) i zwiększy się o 1,2% do 31,5 mln t.

Jak wskazuje ekspert Banku BGŻ BNP Paribas, wzrostu produkcji oczekuje się również w przypadku Stanów Zjednoczonych, o 3,6%, do 11,7 mln t., a także Meksyku (+3,2% do 1,4 mln t), Rosji (+3,1% do 3,5 mln t). Natomiast spadek spodziewany jest się w odniesieniu do UE, gdzie produkcja wyniesie 23,4 mln t, głównie ze względu na zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej, będącego efektem m.in. wyraźnego osłabienia popytu importowego ze strony Chin.

Eksperci FAO prognozują, że w 2017 r. światowa produkcja mięsa wołowego wzrośnie o 1,7%, do blisko 70 mln t. W Stanach Zjednoczonych zwiększy się ona o 5,3%, osiągając najwyższy, od 9 lat, poziom - 12,1 mln t. Wzrost produkcji oczekiwany jest również w odniesieniu do Brazylii, gdzie ze względu na dobre warunki atmosferyczne producenci wołowiny mieli dostęp do relatywnie tanich pasz. Po blisko czterech latach odbudowuje się również pogłowie bydła w Argentynie. Spadek produkcji spodziewany jest natomiast w przypadku RPA, Rosji i Australii. W UE produkcja mięsa wołowego powinna pozostać stabilna, gdyż wysokie ceny mleka zniechęcają rolników do sprzedaży krów na ubój.

W związku ze wzrostem globalnej produkcji, po dwóch latach spadku, światowy eksport mięsa wołowego zwiększy się o 2,2% do 9,1 mln t, głównie ze względu na wzrost popytu importowego ze strony Chin (1,5 mln t), Japonii, Wietnamu, Indonezji i Korei Południowej.


Tagi:
źródło: