Produkcja mięsa najbardziej wzrośnie w krajach rozwijających się, gdzie zlokalizowane są główne centra rosnącego popytu. Według ekspertów FAO spadek cen pasz spowodował niewielką obniżkę cen mięsa wieprzowego i drobiowego na rynku światowym, w odróżnieniu od cen mięsa wołowego i baraniego, które pozostały na tym samym poziomie.
Wyższe ceny wołowiny i baraniny były wynikiem ograniczonej podaży mięsa przeznaczonego na eksport. Zdaniem specjalistów FAO, w bieżącym roku do światowego handlu trafi 31,3 mln ton mięsa, czyli o 1,4% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie będzie to o 10% światowej produkcji mięsa.
Według prognoz, dynamika eksportu mięsa na świecie będzie mniejsza niż w latach poprzednich, ze względu na spadki produkcji w niektórych krajach, będących ważnymi eksporterami. W 2014 roku do światowego handlu trafi mniej mięsa wieprzowego – spadek o 2,4%, a także mięsa owczego – o 3,7%. Więcej zostanie przeznaczonego na handel mięsa drobiowego – o 2,4% oraz wołowny – o 3,5%.
Jak podała FAMMU/FAPA, mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa w przypadku handlu, a jego udział ukształtuje się na poziomie 43%.