Produkcja mięsa w UE

Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej opublikowanej w marcu br. produkcja drobiu w Unii Europejskiej w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 13,2 mln ton, a więc więcej o 1,1% niż w 2022 r.

Produkcja mięsa w UE
Wzrost produkcji będzie stymulowany wzmożonym zapotrzebowaniem na drób w odniesieniu do innych, droższych gatunków mięs oraz przewidywaną tendencją do obniżek cen energii i pasz z bardzo wysokich poziomów zaobserwowanych w 2022 r.

Produkcja wieprzowiny w UE w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 21,1 mln ton, czyli mniej o 5,1% niż w 2022 r. Będzie to konsekwencją obniżki pogłowia trzody chlewnej oraz rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF).

W 2023 r. w UE produkcja wołowiny może być niższa o 1,6% niż w 2022 r. i wynieść 6,6 mln ton, co związane będzie z utrzymującą się spadkową tendencją w pogłowiu bydła.


Tagi:
źródło: