Polska jest znaczącym producentem mięsa w UE oraz jednym z wiodących jego eksporterów.
W okresie styczeń–maj 2021 r. przychody uzyskane przez krajowych przedsiębiorców z eksportu najbardziej popularnych w Polsce produktów mięsnych (wieprzowych, wołowych oraz drobiowych), podobnie jak przed rokiem, wyniosły łącznie 2,5 mld EUR (11,3 mld zł) i stanowiły 17% wartości eksportu produktów rolno-spożywczych. Jednocześnie wartość importu zmniejszyła się o 21%, do 884 mln EUR (4 mld zł). Nadwyżka eksportu nad importem zwiększyła się o 17%, do blisko 1,6 mld EUR (7,3 mld zł).
Dobre wyniki generowała przede wszystkim branża drobiarska, a Polska od kilku lat jest liderem w produkcji i eksporcie tego gatunku mięsa. W okresie styczeń–maj 2021 r. produkty drobiowe miały największy udział w przychodach z eksportu (48% - 1,2 mld EUR). Udział produktów wieprzowych oraz wołowych w wywozie wyniósł po 26% (odpowiednio 643 mln EUR i 638 mln EUR).
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu