Dodatnie saldo polskiego handlu zagranicznego mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi (I-VI 2015)

W I połowie 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 258 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Dodatnie saldo polskiego handlu zagranicznego mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi (I-VI 2015)

W odniesieniu do żywca wieprzowego wartość eksportu zmalała o 43% do 3,6 mln EUR. Żywiec wieprzowy trafiał głownie na Węgry - 6,8 tys. sztuk, co stanowiło 34% eksportu, Niemiec - 4,4 tys. sztuk i 22% udział w eksporcie, do Czech - 3,8 tys. ton i 19% udział, Rumunii - 1,9 tys. sztuk i 10% udział, Litwę - 1,6 tys. sztuk i 8% udział, a także do Holandii, na Słowację, do Włoch i na Ukrainę.

 

W analizowanym czasie Polska wwiozła prawie 2 mln 700 tys. sztuk żywca wieprzowego, co daje nieznaczny spadek o 0,1% o wartości 169,2 mln EUR, a więc to o 25% mniej niż w I połowie 2014 r. Wartość importu drobiu wzrosła o 2% do 70,2 mln EUR. Żywiec wieprzowy sprowadzano do Polski przede wszystkim z Danii - 1 mln 940 tys. sztuk, Niemiec - 375 tys. sztuk, Holandii - 215 tys. sztuk, Litwy - 99 tys. sztuk, Łotwy - 38 tys. sztuk, ze Słowacji - 16 tys. sztuk oraz z Estonii - 9 tys. sztuk.

 

Jak informuje FAMMU/FAPA, w omawianym okresie Polska wyeksportowała 148,7 tys. ton przetworów mięsnych, a zatem to więcej o 9,2% niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym wywóz tych towarów zwiększył się o 8,6% do 443 mln EUR. W 2014 roku wysłano z Polski 41,5 tys. ton kiełbas o wartości 116,5 mln EUR. Kiełbasy dostarczano głównie do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Danii, na Litwę, Węgry, Słowację, Czech, Łotwę, Irlandii, Rumunii, Francji, Estonii, Szwecji, Bułgarii i wielu innych krajów. W analizowanym czasie import przetworów mięsnych do Polski wyniósł 12,3 tys. ton i był o 5,6% niższy niż przed rokiem. Wartość tego przywozu zmalała o 1,7% do 52 mln EUR.



Tagi:
źródło: