Polski eksport mięsa i jego produktów

W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowało mięso, przetwory mięsne i żywiec.

Polski eksport mięsa i jego produktów
W pierwszym kwartale 2024 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej wymienionej grupy towarowej wyniosły 2,5 mld EUR i były niższe o 1% niż rok wcześniej, stanowiąc 19% wartości całego polskiego wywozu produktów rolno-spożywczych.

Największy udział w wartości eksportu mięsa, przetworów mięsnych i żywca miały: mięso drobiowe z 40% za 996 mln EUR, przetwory mięsne z 25,5% za 631 mln EUR, mięso wołowe z 23% za 577 mln EUR oraz mięso wieprzowe z 8,6% za 214 mln EUR. Pozostałe gatunki mięs oraz żywiec stanowiły w sumie około 2% udziału w wartości wysyłce tej grupy towarowej.


Tagi:
źródło: