Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Prasa rolująca McHale F5500
2012-01-23 -
Owijarka do bel Z560 – stacjonarna
2016-01-08 -
Budowa trawiastych boisk sportowych
2013-04-05 -
Opryskiwacz Synthesis P Caffini
2020-08-05 -
Rozdrabniacz do bel okrągłych RZT GOWEIL
2020-07-24
Polscy mięsożercy
Zdaniem specjalistów, branża mięsna nie zginie, mimo że propaguje się zdrowy styl życia i rozliczne diety, gdyż Polacy kochają jeść mięso.
W rankingu spożycia mięsa nasz kraj ma 12 miejsce, a mieszkaniec Polski konsumuje 74 kilogramy mięsa w ciągu roku. Jednakże daleko nam jest do liderów, jakimi są Argentyńczycy, gdzie na jednego obywatela przypada 115 kilogramów mięsa na rok.
Niemniej jednak spośród wszystkich gatunków mięs najbardziej lubujemy się w wieprzowinie, której spożywamy około 40 kilogramów na osobę rocznie. Również i mięsa drobiowego Polacy konsumują więcej, gdyż ich zdaniem ten gatunek mięsa jest w miarę tani i zdrowy. Najgorzej wypadła wołowina, której spożycie jest najniższe, bo zaledwie 3 kilogramy na osobę w ciągu roku. Prawdopodobnie dzieje się tak ze względu na jej wysoką cenę.