Rynek mięsa w Polsce (wrzesień 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa we wrześniu 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (wrzesień 2013)
Deficyt handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym ukształtował się w granicy 85 tys. ton w odniesieniu do 117 tys. ton w okresie styczeń – sierpień 2012 r. Ujemne saldo wartościowe polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną wyniosło 238 mln EUR wobec 245 mln EUR rok wcześniej.
 
Rosnąca konkurencja na światowym rynku wołowiny oraz spadek unijnej produkcji tego mięsa przyczyniły się do spadku eksportu z UE oraz do wzrostu importu do UE. obniżka unijnego wywozu asortymentu wołowego i cielęcego wynikała także ze zredukowania do zera stawek refundacji wywozowych.
 
W okresie styczeń – sierpień 2013 r. z UE wysłano do krajów trzecich 289 tys. ton wołowiny i cielęciny, czyli o 15% mniej niż rok wcześniej. Równocześnie do UE sprowadzono 221 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, co oznacza 8% zwyżkę.
 
Z Polski w omawianym czasie wyeksportowano 220 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, a zatem o 2% mniej niż w analogicznym okresie 2012 r. Import produktów wołowych i cielęcych do naszego kraju w dalszym ciągu był stosunkowo niski. W okresie styczeń – sierpień br. (w ekwiwalencie mięsa) wyniósł on 17 tys. ton wobec 14 tys. ton przed rokiem. O wzroście importu zadecydował przede wszystkim zwiększony przywóz bydła.
 
W analizowanym przedziale czasowym do Polski sprowadzono 43 tys. szt. bydła, tj. o 67% więcej niż przed rokiem, w tym import młodego bydła o wadze do 300 kg wyniósł 27 tys. szt. i był o ponad 200% wyższy niż rok wcześniej.
 
Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną wynoszące 203 tys. ton w ekwiwalencie mięsa było o 4% niższe niż w porównywalnym okresie 2012 r. Saldo wartościowe również było dodatnie i wyniosło 637 mln EUR, podczas gdy przed rokiem ukształtowało się na poziomie 653 mln EUR.
 
Eksport produktów drobiowych z państw UE w tym czasie osiągnął granicę 958 tys. ton, a zatem to o 3% więcej od notowanego w tym samym okresie 2012 r. Jednocześnie unijny import produktów drobiowych zmalał o 2%, do 545 tys. ton.
 
W 2013 roku w polskiej wysyłce drobiu utrzymuje się trend wzrostowy, ale dynamika wzrostu – z uwagi na zwiększenie unijnej i światowej produkcji drobiu – jest niższa niż w 2012 r. ten gatunek mięsa produkowany w Polsce jest konkurencyjny cenowo na unijnym rynku, na który kierowana jest większość polskiego eksportu.
 
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. polski eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych wzrósł do 451 tys. ton, a zatem to 11% zwyżka w porównaniu z analogicznym okresem 2012 r. Dominował eksport mięsa w ilości 416 tys. ton, tj. o 10% więcej niż rok wcześniej, z tego wysyłka mięsa kurzego wyniosła 323 tys. ton – wzrost o 16%, mięsa indyczego – 87 tys. ton, co oznacza spadek o 10% wobec zeszłego roku, choć to o 10% więcej niż w analogicznym okresie 2011 r., a mięsa gęsiego – 6 tys. ton, tj. więcej o 124% niż rok wcześniej i o 81% niż dwa lata wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: