We wrześniu 2013 r. odnotowano wzrost krajowego skupu żywca rzeźnego. Jak wynika z informacji GUS w miesiącu tym w Polsce do skupu dostarczono 87 tys. ton żywca wieprzowego, a więc więcej o 3% niż w sierpniu tego roku i o 7,5% niż we wrześniu zeszłego roku.
Skup żywca drobiowego osiągnął granicę 153 tys. ton, czyli był większy o 0,5% niż miesiąc wcześniej i o 10% niż przed rokiem.
Żywca wołowego skupiono 26 tys. ton, tj. więcej o 7,5% niż w poprzednim miesiącu i o 11% niż rok wcześniej.
Ogółem we wrześniu 2013 r. skup żywca rzeźnego ukształtował się na poziomie 268 tys. ton, co daje 2% zwyżkę w obrębie miesiąca i 9% wzrost wobec września 2012 r.
W ciągu pierwszych trzech kwartałów bieżącego roku skup żywca rzeźnego wyniósł 3,076 mln ton, a więc o 4% więcej niż w porównywalnym czasie poprzedniego roku. Łączny wzrost skupu żywca wynikał z większych dostaw drobiu oraz bydła.
Drobiu w tym okresie skupiono 1,529 mln ton, czyli o 7% więcej niż rok wcześniej, bydła – 353 tys. ton, o 8% więcej. W omawianym czasie dostawy trzody chlewnej do skupu wyniosły 1,179 mln ton, o 1% mniej niż w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2012 r.
Handel zagraniczny
Spadek produkcji wieprzowiny i wysokie jej ceny w UE przekładają się na ograniczanie unijnego eksportu asortymentu wieprzowego do krajów trzecich. Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej w okresie styczeń – sierpień 2013 roku z UE wysłano 2,024 mln ton produktów wieprzowych, tj. o 1% mniej niż w 2012 r.
Import wieprzowiny do UE ma znaczenie marginalne. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2013 r. z krajów trzecich do UE sprowadzono 23 tys. ton asortymentu wieprzowego, a zatem o 7% mniej niż rok wcześniej.
Znaczący popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczynił się do wzrostu eksportu tego mięsa z Polski. W okresie styczeń-sierpień 2013 r. polski eksport żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł 424 tys. ton, tj. był 13% wyższy niż w analogicznym czasie 2012 r. Wzrost eksportu był możliwy dzięki zwiększonemu importowi trzody chlewnej.
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy bieżące roku przywóz trzody chlewnej osiągnął granicę 3,1 mln szt., czyli był o 34% większy niż rok wcześniej, przy czym zakup prosiąt i warchlaków wyniósł 2,3 mln szt., o 27% więcej. W strukturze asortymentowej importu tradycyjnie dominowało jednak mięso surowe, bo stanowiło 77% ogółu przywozu asortymentu wieprzowego wyrażonego w ekwiwalencie mięsa, choć sprowadzono go o 3% mniej niż przed rokiem. W efekcie całkowity import do Polski produktów wieprzowych w formie mięsa wyniósł 509 tys. ton, tj. o 3% więcej niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...