Wzrost konkurencji na światowym rynku wołowiny oraz ograniczenie produkcji tego mięsa w UE przyczyniają się do spadku unijnego eksportu asortymentu wołowego i cielęcego oraz do zwiększenia jego importu do UE.
Spadek unijnego wywozu wołowiny i cielęciny wynika także ze zredukowania do zera stawek refundacji wywozowych. W pierwszym półroczu 2013 roku unijny eksport produktów wołowych i cielęcych wyniósł 213 tys. ton i był o 14% niższy niż w porównywalnym okresie 2012 r. Jednocześnie import tych produktów do UE zwiększył się o 8% do 168 tys. ton.
W okresie pierwszych sześciu miesięcy 2013 r. z Polski wyeksportowano 158 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, a więc jest to o 6% mniej niż w porównywalnym okresie 2012 r. Import do Polski tych produktów nadal miał niewielkie znaczenie. Wyniósł on 13 tys. ton, podczas gdy przed rokiem ukształtował się na poziomie 10 tys. ton.
Dodatnie saldo ilościowe polskiego handlu zagranicznego wołowiną i cielęciną - 145 tys. ton było o 9% niższe od notowanego w okresie styczeń – czerwiec 2012 r. Saldo wartościowe również było dodatnie i opiewało na 462 mln EUR, o 4% mniej niż przed rokiem.
Eksport asortymentu drobiowego z państw UE w pierwszym półroczu br. ukształtował się na poziomie 704 tys. ton, a więc o 1% większym niż w porównywalnym okresie roku minionego. Jednocześnie import tego mięsa do UE zwiększył się o 2% i wyniósł 440 tys. ton.
Konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku unijnym sprzyjają wzrostowi jego eksportu. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2013 r. polski eksport żywca, mięsa oraz przetworów drobiowych osiągnął poziom 341 tys. ton, tj. o 11% wyższy niż w analogicznym czasie 2012 r.
Wzrasta także przywóz drobiu do naszego kraju. Import żywca, mięsa i przetworów zwiększył się o 24%, do 44 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich służy on zaopatrzeniu rynku krajowego w tanie mięso drobiowe do przetwórstwa. Dodatnie saldo ilościowe handlu drobiem wyniosło 297 tys. ton wobec 271 tys. ton w okresie styczeń – czerwiec 2012 r. Saldo w ujęciu wartościowym również było dodatnie i osiągnęło poziom 517 mln EUR, tj. o 8% większy od notowanego przed rokiem.
Krajowe ceny skupu żywca (bez VAT)
Utrzymujący się popyt na mięso wieprzowe i drobiowe spowodował, że w lipcu 2013 r., pomimo zwiększonego skupu, ceny tych gatunków żywca wzrosły. Natomiast spadkowi uległy ceny bydła.
Zgodnie z informacjami GUS, za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy średnio w kraju uzyskiwali 5,80 zł, a więc o 4% więcej niż w poprzednim miesiącu. To też 5% zwyżka w obrębie roku.
Regionalnie ceny trzody chlewnej w lipcu br. były zróżnicowane, od 5,44 zł/kg w woj. śląskim i 5,46 zł/kg w woj. pomorskim, do 6,41 zł/kg w woj. lubuskim i 6,06 zł/kg w woj. wielkopolskim.
Czytaj dalej na następnej stronie...