Niekorzystne dla producentów żywca wieprzowego relacje cen przyczyniają się do dalszego spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Według danych GUS w końcu marca 2013 roku krajowe pogłowie trzody chlewnej liczyło 10,9 mln sztuk, o 4,8% mniej niż przed rokiem.
Zmniejszyła się liczebność wszystkich grup wiekowo-użytkowych. Najbardziej jednak zmalało pogłowie loch prośnych, których było o 11,2% mniej niż rok wcześniej. Spadek pogłowia pozostałych grup trzody chlewnej był łagodzony przez rosnący import żywca wieprzowego.
W porównaniu z marcem minionego roku liczba prosiąt w Polsce zmalała o 6,9%, warchlaków o 5,4%, a tuczników tylko o 1,2%. Spadek pogłowia trzody chlewnej odnotowano w 14 województwach, a wzrost jedynie w woj. podkarpackim. Na poziomie z marca 2012 r. utrzymała się liczebność świń w woj. wielkopolskim, jednak udział tego województwa w krajowym pogłowiu wzrósł do 34,5% (z 32,8%).
Zmiany w pogłowiu trzody chlewnej odnotowane przez GUS w marcu 2013 r. wskazują, że w bieżącym roku należy spodziewać się dalszego spadku produkcji wieprzowiny w Polsce.
Krajowy skup żywca rzeźnego
Według danych GUS w kwietniu 2013 r. w Polsce skup żywca wieprzowego wyniósł 92 tys. ton, o 2% mniej niż w marcu 2013 r., ale o 6% więcej niż w kwietniu 2012 r.
Skup żywca wołowego osiągnął poziom 26 tys. ton, o 4% wyższy niż w miesiącu poprzednim i o 25% wyższy niż przed rokiem.
Do skupu dostarczono także 158 tys. ton żywca drobiowego, o 5% więcej niż miesiąc wcześniej i o 11% więcej niż rok wcześniej.
Ogółem w kwietniu 2013 r. skupiono 277 tys. ton żywca rzeźnego, o 3% więcej niż w marcu 2013 r. i o 11% więcej niż w kwietniu 2012 r.
Łącznie w okresie styczeń – kwiecień 2013 r. w Polsce do skupu dostarczono łącznie 1 075 tys. ton żywca rzeźnego, czyli o 3% więcej niż w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2012 r. Zwiększył się skup wszystkich trzech głównych gatunków żywca.
Skup żywca wieprzowego wyniósł 368 tys. ton, o 2% więcej niż w okresie styczeń – kwiecień 2012 r. Żywca wołowego skupiono 100 tys. ton, tj. 17% wzrost w obrębie roku. Skup drobiu zwiększył się do 603 tys. ton, czyli o 2% w porównaniu ze zrealizowanym w analogicznym okresie 2012 r.
Handel zagraniczny
Popyt zagraniczny na wieprzowinę wpływa na wzrost wywozu tego asortymentu z Polski. W pierwszym kwartale 2013 r. polski eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 148 tys. ton, o 11% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.
Jednocześnie spadek krajowej produkcji wieprzowiny przyczynia się do wzrostu importu produktów wieprzowych do Polski. W okresie trzech pierwszych miesięcy 2013 r. polski import tych produktów osiągnął poziom 179 tys. ton, o 3% wyższy od notowanego przed rokiem.
Najbardziej wzrósł przywóz żywca wieprzowego, który wyniósł prawie 1 mln sztuk (o 47% więcej niż rok wcześniej), w tym prosiąt i warchlaków – ponad 0,7 mln sztuk. W okresie styczeń – marzec 2013 r. import netto do Polski asortymentu wieprzowego ukształtował się na poziomie 31 tys. ton wobec 41 tys. ton rok wcześniej. Deficyt handlowy w ujęciu wartościowym wyniósł 72 mln EUR i był o 2 mln EUR mniejszy niż przed rokiem.
Ograniczenie unijnej produkcji wieprzowiny przyczynia się do zmniejszenia wywozu tego mięsa z UE. Według danych Komisji Europejskiej (KE) w ciągu pierwszego kwartału 2013 r. z UE wywieziono 732 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 8% mniej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...