Rynek mięsa w Polsce (10-16.03.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 10 do 16 marca 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (10-16.03.2014)
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,17 zł/kg, a zatem o 0,01 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ćwierci wołowe kosztowały mniej o 3% niż przed miesiącem i o 7,5% niż przed rokiem.
 
Kurczęta patroszone w drugim tygodniu marca tego roku sprzedawano przeciętnie po 5,74 zł/kg, tj. o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale o 6% taniej niż w tym samym przedziale czasowym 2013 r.
 
Średnia cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,53 zł/kg w odniesieniu do 8,50 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 8,54 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki te kosztowały o 1% mniej.
 
Ceny żywca wieprzowego w UE
 
Według informacji Komisji Europejskiej w drugim tygodniu marca br. (10– 16.03.2014 r.) w UE za trzodę chlewną masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono przeciętnie 153,85 EUR/100 kg. Cena ta była o niecałe 2% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o blisko 2% mniejsza niż przed miesiącem.
 
Wzrost cen trzody chlewnej w odniesieniu do poprzedniego tygodnia odnotowano m.in. w Niemczech o 5%, w Polsce o 4%, na Litwie o 3,5%, w Belgii o 1,5% i w Holandii o 1%. Spadek cen utrzymał się w 11 krajach, jak Rumunia, Bułgaria, Słowacja, Łotwa, Czechy, Hiszpania i Węgry.
 
W Polsce w drugim tygodniu marca cena 100 kg żywca wieprzowego wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 145,61 EUR. Niższe niż w Polsce ceny trzody chlewnej odnotowano m.in. w Holandii - 131,66 EUR, w Belgii - 137,50 EUR oraz w Danii - 141,23 EUR. Średnia cena w Polsce była o 5% mniejsza niż przeciętnie w UE, o 7% niż w Niemczech i o 23% niż w Wielkiej Brytanii.


Tagi:
źródło: