W Polsce po głębokim spadku cen żywca wieprzowego w lutym 2014 roku, od początku marca notuje się ich wzrost. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 10–16.03.2014 r. krajowe zakłady mięsne płaciły za żywiec wieprzowy średnio po 4,63 zł/kg, czyli o 4,5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Było to jednak mniej o 2% niż miesiąc wcześniej i o 13% niż przed rokiem.
Żywiec wołowy kupowano przeciętnie po 5,80 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była mniejsza o 3,5% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,71 zł/kg, tj. o 0,01 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale za to o 2% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena skupu kurcząt ukształtowała się na poziomie o 7% niższym niż w tym samym czasie 2013 r.
Za indyki w skupie płacono po 5,56 zł/kg w stosunku do 5,55 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 0,3% tańsze niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 10–16.03.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych zwiększyła się do 6,56 zł/kg i była o 4% wyższa od notowanej przed tygodniem. Jednocześnie cena tych półtusz była mniejsza o 6% niż przed miesiącem i o 10% niż rok wcześniej.