Po spadku cen notowanym w lutym 2014 roku, na początku marca w Polsce ceny zakupu trzody chlewnej zwiększyły się. Natomiast w odniesieniu do poprzedniego tygodnia zmalały krajowe ceny zakupu bydła i skupu drobiu, a także ceny zbytu tusz wieprzowych i wołowych oraz tuszek drobiowych.
Krajowe ceny skupu żywca
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 03–09.03.2014 r. krajowe zakłady mięsne kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,43 zł/kg, czyli o 5% drożej niż w poprzednim tygodniu. Było to jednak taniej o 12% niż miesiąc wcześniej i o 16% niż przed rokiem.
Żywiec wołowy skupowano przeciętnie po 5,72 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Cena zakupu żywca wołowego była również niższa o 6,5% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.
Zakłady drobiarskie płaciły kurczęta brojlery średnio po 3,72 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena skupu kurcząt ukształtowała się w granicach o 7% mniejszej niż w tym samym czasie 2013 r.
Za indyki w skupie można było otrzymać po 5,55 zł/kg w stosunku do 5,57 zł/kg tydzień wcześniej i przed miesiącem. Indyki były także o 1% tańsze niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 03–09.03.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych zmalała do 6,30 zł/kg i była o 1% mniejsza od notowanej w poprzednim tygodniu. Cena tych półtusz była również niższa o 12% niż przed miesiącem i o 14% niż rok wcześniej.