Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (3-9.03.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 3 do 9 marca 2014 roku w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (3-9.03.2014)
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano średnio po 12,16 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie ćwierci wołowe kosztowały mniej o 4% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.
 
Kurczęta patroszone na początku marca tego roku skupowano przeciętnie po 5,68 zł/kg, a więc była niższa o 5,5% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem i o 8% niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
Średnia cena zbytu tuszek indyków, tak jak miesiąc wcześniej, wyniosła 8,50 zł/kg w odniesieniu do 8,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki indycze kosztowały o 2% więcej.
 
Ceny żywca wieprzowego w UE
 
W obrębie ostatniego miesiąca spadek cen trzody chlewnej nastąpił w dwudziestu pięciu krajach Unii Europejskiej, a zatem przeciętnie w UE o 5%, a w pozostałych trzech krajach ceny trzody chlewnej pozostały niezmienne. Największą zniżkę cen odnotowano na Łotwie i na Litwie - o 15% oraz w Polsce o 12%. W Rumunii ceny spadły o 9%, na Węgrzech o 8%, a w Holandii i w Belgii o 7%.
 
Jak wynika z informacji Komisji Europejskiej w pierwszym tygodniu marca br. (03– 09.03.2014 r.) w UE za trzodę chlewną za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono przeciętnie 154,88 EUR. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicach 140,28 EUR/100 kg.
 
Mniejsze niż w Polsce ceny odnotowano tylko w Holandii - 130,08 EUR/100 kg i Belgii - 135,50 EUR/100 kg. Średnia cena żywca wieprzowego klasy E w Polsce była niższa o 9% niż przeciętnie w UE, o 20% niż w Hiszpanii, o 6% niż w Niemczech i o 1% niż w Danii.


Tagi:
źródło: