Wpływ embarga na rynek mięsa w Rosji

Po wprowadzeniu przez Rosję sankcji w odniesieniu do krajów zachodnich, największy rosyjski producent mięsa – grupa Cherkizowo przedstawiła swoją wersję sytuacji na krajowym rynku mięsa – podaje FAMMU/FAPA.

Wpływ embarga na rynek mięsa w Rosji

Rynek drobiu w Rosji


Aktualnie rosyjski rynek drobiu ocenia się na blisko 4 mln ton rocznie, przy czym niemal całość zaspokajana jest z produkcji wewnętrznej. Wolumen importowy na drób (łącznie z mięsem indyczym wynosi 360 tys. ton rocznie, co stanowi mniej niż 10% potrzeb rynkowych. Schłodzone mięso, które dominuje w sprzedaży, wytwarzane jest w kraju.
 

Ucierpi rynek wieprzowiny
 

Eksperci Cherkizowo nie prognozują więc większych zakłóceń na rynku, deficytu, ani zwiększenia się cen drobiu w wyniku wprowadzenia embarga. Niedostatecznej podaży można z kolei oczekiwać na rynku wieprzowiny, gdyż krajowi producenci zaspokajają zaledwie 70% potrzeb Rosji, ocenianych na 3,5 mln ton rocznie.
 
Kontyngent importowy na wieprzowinę wynosi 430 tys. ton na rok. Wprowadzenie zakazu importu z UE na początku tego roku z powodu afrykańskiego pomoru świń spowodowało zwiększenie się cen o 30-40%. Sierpniowe embargo rozszerzone na USA, Kanadę, Australię i Norwegię nie miało więc większego wpływu na rynek wieprzowiny, ponieważ wzrost cen nastąpił już wcześniej.

Wzrost cen wieprzowiny
 

Zakaz sprowadzania mięsa z UE miał pozytywny wpływ na wyniki produkcyjne grupy Cherkizowo w sektorze wieprzowiny. W pierwszym półroczu 2014 roku przeciętna cena sprzedaży wieprzowiny zwiększyła się w obrębie roku średnio o 50% do 88,72 RUB/kg - 1,88 EUR/kg. Wolumen sprzedaży wzrósł o 16% do 81,3 tys. ton wagi żywej. W drugim kwartale 2014 roku przeciętna cena zwyżkowała w stosunku do pierwszego kwartału o 41% do 102,67 RUB/kg - 2,19 EUR/kg.
 
Cherkizowo przewiduje, że rodzimi producenci będą w stanie uzupełnić lukę w obrębie podaży wieprzowiny w następnych kilku 2-3 latach. Będzie to jednak wymagało wszechstronnego wsparcia ze strony państwa. W 2014 r. Cherkozowo nie zdoła zwiększyć produkcji wieprzowiny ponad planowany wcześniej poziom.


Tagi:
źródło: