Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Łubin Graf
2012-02-15 -
Deszczownie przęsłowe BAUER
2020-04-08 -
KOSIARKI EMU SAMASZ
2020-09-17
W kwietniu indeks światowych cen żywności był o 10% niższy niż rok temu
W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt i względem zmienionego indeksu z marca zwiększył się o 0,7% - 1,1 pp. - podaje FAMMU/FAPA.
Ceny żywności na świecie
Był to trzeci miesiąc z rzędu minimalnej zwyżki cen żywności na świecie. W ujęciu roku indeks FAO był jeszcze o 10% - 16,6 pp. mniejszy. W kwietniu br. podrożały w odniesieniu do marca oleje roślinne o 4,1%, zboża o 1,5% oraz mięso o 0,8% do 146,6 pkt. Zmalały z kolei ceny artykułów mleczarskich o 2,2% i cukru o 1,7%. Utrzymywała się w dalszym ciągu stabilizacja cen wieprzowiny i drobiu, co odzwierciedla dobre zbilansowanie podaży i popytu.
Notowania wołowiny wzrosły, w szczególności cen eksportowych w Australii, do poziomu najwyższego od października 2015 r. z uwagi na ograniczoną podaż i zwiększone zapotrzebowanie ze strony USA. W sektorze zbóż wzrosły przede wszystkim ceny kukurydzy, co zostało spowodowane osłabieniem kursu dolara oraz zwyżką cen olejów roślinnych. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy oraz perspektywy dobrych zbiorów ograniczały wzrost tego zboża.