W kwietniu indeks światowych cen żywności był o 10% niższy niż rok temu

W kwietniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 151,8 pkt i względem zmienionego indeksu z marca zwiększył się o 0,7% - 1,1 pp. - podaje FAMMU/FAPA.

W kwietniu indeks światowych cen żywności był o 10% niższy niż rok temu

Ceny żywności na świecie

Był to trzeci miesiąc z rzędu minimalnej zwyżki cen żywności na świecie. W ujęciu roku indeks FAO był jeszcze o 10% - 16,6 pp. mniejszy. W kwietniu br. podrożały w odniesieniu do marca oleje roślinne o 4,1%, zboża o 1,5% oraz mięso o 0,8% do 146,6 pkt. Zmalały z kolei ceny artykułów mleczarskich o 2,2% i cukru o 1,7%. Utrzymywała się w dalszym ciągu stabilizacja cen wieprzowiny i drobiu, co odzwierciedla dobre zbilansowanie podaży i popytu.

Notowania wołowiny wzrosły, w szczególności cen eksportowych w Australii, do poziomu najwyższego od października 2015 r. z uwagi na ograniczoną podaż i zwiększone zapotrzebowanie ze strony USA. W sektorze zbóż wzrosły przede wszystkim ceny kukurydzy, co zostało spowodowane osłabieniem kursu dolara oraz zwyżką cen olejów roślinnych. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy oraz perspektywy dobrych zbiorów ograniczały wzrost tego zboża.



Tagi:
źródło: