W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. w Polsce skupiono 1 660,5 tys. ton żywca rzeźnego, o blisko 1% więcej niż przed rokiem.
Największy udział w krajowych dostawach miał żywiec drobiowy – 60,2% i 1 mln ton, żywiec wieprzowy stanowił 31,2% i 518 tys. ton, a wołowy – 8,5% i 141 tys. ton. W stosunku do porównywalnego okresu 2019 r. o 2,5 pp. wzrósł udział żywca drobiowego, natomiast o 2,5 pp. zmalał udział żywca wieprzowego. Udział żywca wołowego utrzymał się na poziomie podobnym do poprzedniego okresu.
Główny wpływ na wzrost dostaw żywca rzeźnego w czasie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. miał 5% wzrost skupu żywca drobiowego, który zrekompensował obniżkę dostaw żywca wieprzowego.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl