Zniesienie ograniczeń przez Wietnam obejmuje import ścięgien, szpiku kostnego, partii mózgu oraz wnętrzności.
Niemniej, pomimo otworzenia rynku, Wietnamczycy zapowiadają szczegółowe kontrole, a także poprowadzenie dodatkowych środków dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego, w tym obowiązek rejestracji i certyfikacji elementów mięsnych.
Dodatkowe działania ze strony służb wietnamskich wynikają z domniemanych nieprawidłowości w imporcie tej grupy produktów z krajów Unii Europejskiej, które miały miejsce w 2010 i 2011 roku. W związku z wcześniejszymi zaniedbaniami wprowadzono embargo na podroby z UE, które częściowo zostało zniesione w 2011 roku. Wówczas otwarto rynek na podroby z wieprzowiny, wołowiny i drobiu, wyłączając tzw. białe elementy.
Obecne działania władz Wietnamu są odpowiedzią na skargę Unii Europejskiej do Światowej Organizacji Handlu dotyczącą nieuzasadnionej blokady dostępu do tego rynku przez firmy z krajów Wspólnoty.