Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mięsnych FAO, po utrzymującym się od lipca 2023 r. spadku, w lutym 2024 r. po raz pierwszy odnotował zwyżkę. Wyniósł on średnio 112,4 pkt i był o 2 pkt większy w odniesieniu do stycznia br., ale o 0,9 pkt mniejszy niż w lutym 2023 r.
Na wzrost indeksu wpływ miał wyższa cen mięsa drobiowego oraz wołowego, do czego przyczynił się większy popyt na ten asortyment ze strony głównych importerów. Ponadto wzrost cen wołowiny wynikał z mniejszej niż przewidywano podaży z Australii.
Jednocześnie nieznacznie zwiększyły się ceny wieprzowiny, z uwagi na wzrost popytu ze strony Chin oraz większe zapotrzebowanie wewnętrzne w Europie Zachodniej w obliczu utrzymującej się ograniczonej podaży.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu