Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mięsnych FAO w lutym 2025 r. wyniósł 118,0 pkt i był zbliżony do notowanego w styczniu br., ale większy o 5,4 pkt niż przed rokiem.
Na wartość indeksu cen produktów mięsnych FAO miały wpływ głównie niższe globalne ceny drobiu i wieprzowiny przy rosnących cenach wołowiny i mięsa owczego. Spadek cen drobiu był efektem dużej dostępności tego mięsa na rynku międzynarodowym, głównie z Brazylii, pomimo pojawiających się nowych ognisk grypy ptaków na rynkach niektórych światowych producentów. Jednocześnie obniżka cen wieprzowiny był skutkiem mniejszych notowań w Unii Europejskiej, a także nadwyżek wywołanych ograniczeniami handlowymi na niemiecką wieprzowinę po wykryciu pryszczycy.
Wzrost cen wołowiny był wynikiem silnego globalnego popytu, szczególnie ze strony Stanów Zjednoczonych, przy jednoczesnym zwyżce cen w Australii. Z kolei zwiększenie się cen mięsa owczego wynikało z ograniczonych dostaw z Nowej Zelandii, choć wyższy ubój w Australii częściowo złagodził skalę podwyżek.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu