Handel zagraniczny produktami mięsnymi

W okresie pierwszych czterech miesięcy 2024 r. sprzedaż zagraniczna mięsa, przetworów, żywca i tłuszczów zwierzęcych generowała największe przychody w polskim eksporcie rolno-spożywczym i miała 20% udział w jego wartości.

Handel zagraniczny produktami mięsnymi
W okresie styczeń–kwiecień 2024 r. przychody z tytułu sprzedaży za granicę mięsa, przetworów mięsnych, tłuszczów i żywca wyniosły 3,4 mld EUR i były większe o 2,8% niż przed rokiem.

Połowę przychodów w grupie produktów mięsnych generowała sprzedaż zagraniczna produktów drobiowych. W pierwszych czterech miesiącach 2024 r. z Polski wysłano mięso, przetwory i żywiec drobiowy o wartości 1,7 mld EUR, tj. większej o 2% niż przed rokiem. Wolumen wywozu tego asortymentu wyniósł 733 tys. ton i był wyższy o 10,5% niż w porównywalnym okresie 2023 r. Jednocześnie do Polski zaimportowano 60 tys. ton drobiu, czyli mniej o 17% niż przed rokiem.

Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski okresie styczeń–kwiecień 2024 r. zwiększył się o 4% do 179 tys. ton, a przychody uzyskane z tego tytułu wzrosły o 3% i wyniosły 862 mln EUR. Większy był również zakup asortymentu wołowego i cielęcego o 9%, który wyniósł 23 tys. ton, a wydatki z tego tytułu zwiększyły się o 9% do 107 mln EUR.

Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 205 tys. ton, a więc więcej o 4% niż w analogicznym okresie 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu wzrosła o 5,6% do 669 mln EUR. W tym okresie do Polski sprowadzono 317 tys. ton produktów wieprzowych, czyli więcej o 5% niż przed rokiem za 961 mln EUR. Wartość sprowadzonych produktów wieprzowych była większa o 13% niż w tym samym okresie 2023 r. Około 176 mln EUR wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.


Tagi:
źródło: